Data Presentation System

Sistemul de Prezentare a Datelor (Data Presentation System - DPS) a fost conceput pentru a oferii un cadru grafic prietenos de reprezentare a datelor statistice din domeniul sanitar și de a facilita astfel utilizarea acestor informații.

Pachetul software HFA / PC database, constând din programul de prezentare a datelor și din setul de date statistice cunoscut sub numele de „Health for All" (HFA), este distribuit în mod gratuit în Europa, fiind disponibil și pe Internet. Având ca bază programul HFA au fost dezvoltate o serie de versiuni localizate - naționale, printre care se numără și versiunea româneasca, roDPS.

Programul HFA a fost realizat de Centrul de Cooperare pentru Statistică Sanitară și Informație al OMS (WHO Collaborating Centre for Health Statistics and Information) în colaborare cu Biroul Regional OMS pentru Europa (WHO Regional Office for Europe) și poate fi descărcat de pe Internet la adresa www.oms.gov .

roDPS reprezintă varianta localizată a HFA, realizată în cadrul Disciplinei de Informatică Medicală a UMF Timișoara. Cuprinde majoritatea indicatorilor de sănătate publică pentru România din perioada 1970-2000, publicați în Anuarul Statistic al României, meniul, definiția indicatorilor și documentele "help" fiind traduse în limba română.

 

Versiunea demo a roDPS prezintă un număr restrâns de indicatori și poate fi descărcată gratuit de la adresa: www.medinfo.umft.ro/dim/cercetare/dps (format zip).

Pentru versiunea completă (vezi lista indicatorilor disponibili) puteți contacta autorul la adresa:

As.univ. Dr. Focșa Mircea
Disciplina de Informatică Medicală, U.M.F. Timișoara
Spl. Tudor Vladimirescu Nr.14, 1900 Timișoara

sau prin email: focsam@medinfo.umft.ro